Gimnazijalcu Paški Bubalu drugo mjesto na natjecanju „Mladi Eko Reporteri“

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Međunarodni program „Mladi Eko Reporteri“ je u suradnji info platforme za mlade „hocu.ba“, inkubatora društvenih inovacija „Munja“ i Ekopaka po prvi put realiziran u Bosni i Hercegovini. Program je međunarodnog karaktera i provodi se u blizu 30 zemalja s ciljem da angažira mlade od 14-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.


U pripremnim aktivnostima održane su radionice u srednjim školama u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Travniku i Bihaću, gdje su nazočili profesori i učenici koji su educirani o načinu sudjelovanja u programu, te je službeni poziv sa detaljnim instrukcijama otvoren krajem veljače na web stranici Ekopaka i info platformi „hocu.ba“.


Veliki interes za program pokazali su učenici iz 42 srednje škole iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, koji su poslali 70 radova u predviđenom roku i pokazali razvijenu svijest o okolišnim problemima. Učenici su slali radove iz neke od tri kategorije: reportaža, fotografija ili foto-reportaža, kratki video.


Svečana dodjela nagrada sa 15 najuspješnijih učenika održana je u Sarajevu (Networks centar) u utorak 06.06.2017. godine, s početkom u 14:00h. Nagrade su uručili predstavnici Ekopaka i Telemacha koji je partner programa.


Pobjednici u kategoriji REPORTAŽA su:

Naim Mustafić, Srednja medicinska škola, Mostar

Paško Bubalo, Gimnazija, Ljubuški

Amela Jahić, Gimnazija “Ismet Mujezinović”, Tuzla

Almedina Alić, Srednja ekonomsko-trgovinska škola, Tuzla

Melita Mustafić, SC “Nikola Tesla” Šamac

Pročitano 2832 puta