Ljubuški gimnazijalci sudjeluju na 5. Danima sjećanja na Vukovar

Napisao/la  Dnevni list
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Navijačka udruga "Skauti" Ljubuški, Općina Ljubuški, samostan sv. Ante Humac Ljubuški i ove godine pozivaju sve na obilježavanje 5. dana sjećanja na Vukovar koji će se upriličiti na Trgu domovinske zahvalnosti u Ljubuškom u utorak 18. studenoga. Program obilježavanja će biti cjelodnevni, odnosno u vremenu od 8 do ponoći će se paliti svijeće. Cijeloga dana će biti izloženi likovni i literarni radovi učenika osnovnih i srednjih škola s područja općine Ljubuški. U 13 sati začut će se zvona ljubuških crkava, što će simbolično obilježiti početak predaje preostalih vukovarskih branitelja.

 

U crkvi sv. kate s početkom u 18 sati bit će služena sveta misa za sve žrtve Domovinskog i proteklih ratova, a sat vremena nakon toga upriličit će se procesija s upaljenim svijećama od crkve do trga, gdje će uslijediti molitva za sve žrtve ratova kao i za žrtve koje su još uvijek zatrpane negdje na današnjem prostoru trga.


Nakon molitve, uslijediti će scenski prikaz posljednjih trenutaka vukovarskog radijskog izvjestitelja Siniše Glavaševića, kao i svih ostalih Vukovaraca koji su ostali u gradu nakon pada u ruke agresora, a sve to u izvedbi učenika Gimnazije Ljubuški pod budnim okom profesora Mirka Tomića.

 

"S ponosom na petu godinu organiziranja Dana sjećanja u Ljubuškom, pozivamo vas na još jedno obilježavanje žrtve Vukovara, Škabrnje, Uzdola, Grabovice, Vareša, kao i svih ostalih mjesta stradanja hrvatskog naroda te utemeljenja Herceg Bosne. Dok danas gledamo što se ponovno događa u Vukovaru, dok gledamo branitelje u Zagrebu na prosvjedu pred Ministarstvom branitelja, pitamo se što je s našim braniteljima? Što je s ljudima koji su nas obranili, koji su živote položili za Herceg Bosnu bez koje nije bilo moguće organizirati obranu naše zemlje? Naši branitelji su razjedinjeni, a hrvatskom narodu je nametnut neki osjećaj krivnje radi toga što su se usudili obraniti ono što pripada svima nama. Ponosni su bili naši branitelji kada su od običnih civila, zaustavljajući skoro goloruki JNA na mostu u Studencima te na Pologu, postali garda koja je obranila naše prostore od puno jačeg agresora. Vukovar je bio opomena nama u HB-u - ako se ne uspijemo organizirati, čeka nas ista sudbina", stoji između ostaloga u pozivnici organizatora, koji i ove godine svim posjetiteljima daju jedan zadatak - nitko ne smije doći sam.

 

Pročitano 5910 puta