Ravnatelj Gimnazije Ljubuški Leopold Mandić sudjelovao na konferenciji o obrazovanju

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Da bi nam obrazovanje trebalo biti tema broj jedan, potvrdila je i održana konferencija koja se bavila time, s posebnim naglaskom na Centre izvrsnosti i sustavan rad s nadarenom djecom, prenosi slobodnadalmacija.hr.

 

Susret je inicirala zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, okupivši sugovornike iz Hrvatske i okruženja, pa su se među panelistima našli i splitski gradonačelnik Ivica Puljak, župan Osječko-baranjski Ivan Anušić, Tomislav Đonlić, županijski pročelnik za društvene djelatnosti, Ivan Šimunić, njegov kolega iz Zadarske županije, Ivan Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti SDŽ, Saša Grabovac, ravnatelj Srednje strukovne škole iz Livna, Leopold Mandić, ravnatelj Gimnazije Ljubuški, Joso Nekić, zadarski pročelnik odgoja i školstva i Ranko Milić, voditelj splitskog Klastera za eko-društvene inovacije i razvoj Cedra.

image
 
Joško Ponoš/Cropix

Istaknut je značaj Centara izvrsnosti, kojeg prepoznaju  sve više naših gradova i županija, no ostaje potreba da se da dodatan poticaj izvrsnosti na svim razinama. Zastupnica Zovko je kazala kako europska sredstva u tome mogu pomoći, pa ih treba što više usmjeravati upravo u sektor obrazovanja.

Na pitanje trebali li obrazovni sustav poticati nadarenu djecu gradonačelnik Puljak kazao je kako 'ne da treba već mora':

-  Naš sustav nužno je unaprjeđivati. Problem je što politika često koči promjene, a u reformama moramo biti na istoj strani. Naša su djeca talentirana, na nama je da ih ne kočimo već da im omogućimo puni razvoj, kazao je Puljak istaknuvši kako je obrazovanje ključ razvoja pojedinca i društva.

image
 
Joško Ponoš/Cropix

Drži kako bi Centare izvrsnosti trebalo integrirati u obrazovni sustav, pa je još jednom poručio kako je Gradska uprava pod njegovim vodstvom posvećena tome da postanemo grad s najboljim standardom obrazovanja u Hrvatskoj, pri čemu je Split otvoren za suradnju sa županijskom i državnom razinom budući je, kako je kazao, sinergija i suradnja nužna za postizanje bilo kakvih pozitivnih promjena. Brzina promjena pak, poručio je, ovisi o hrabrosti političara.

image
 
Joško Ponoš/Cropix

- Obrazovanje nije profitabilno i  tako ga ne treba gledati, rješenje treba tražiti u usklađivanju upisnih kvota s tržištem rada, kazao je župan Blaženko Boban.

- Kako je sustav napravio  puno za djecu s poteškoćama, tako je sada vrijeme da napravimo iskorak u radu s darovitom djecom, kazao je pak župan Anušić.

Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu unaprjeđenja sustava odgoja i obrazovanja kazao je kako ćemo uspjeti samo ako na financiranje u sustavu odgoja i obrazovanja gledamo kao na ulaganje.

Pročitano 138 puta