ZAJEDNIŠTVOM DO USPJEHA – VIJEĆE UČENIKA GIMNAZIJE LJUBUŠKI

Napisao/la  VIJEĆE UČENIKA GIMNAZIJE LJUBUŠKI
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Kažu da ideje pokreću svijet, tako je i Vijeće učenika Gimnazije Ljubuški sa svojim idejama pokrenulo jednu novu energiju kreativnosti i entuzijazma u našoj školi. Kako svaka priča ima svoj početak, tako je i naša započela jednom lijepom uzrečicom. Pravi učitelj je onaj koji kaže svom učeniku: „Ugasi svjetlo i pođi za mnom.“ Tako smo i mi, vođeni idejom poboljšanja, učinili mnogo toga dobroga s Vijećem učenika i upalili novo svjetlo među žutim gimnazijskim zidovima.

 

Vijeće učenika aktivno je već niz godina u Gimnaziji, no zahvaljujući novim marljivim generacijama zabljesnulo je u svom punom sjaju 2010. godine. Bilo je dosta onih ispraznih fraza poput one „mrtvo slovo na papiru“ pa smo odlučili pokrenuti akcije za dobrobit zajednice i društva. Pod vodstvom pedagoginje Zdravke Rupčić(koja je ujedno i profesor koordinator Vijeća učenika) aktivirali smo učenike motivirane za rad u različitim aktivnostima. Zastupajući tako sve četiri gimnazijske generacije, ujedinili smo snage i krenuli na prvi veliki posao. Bila je to božićna humanitarna akcija za pomoć Obiteljskom centru Ivan Pavao II. na Vionici. Izrađivale su se čestitke, skupljale donacije i na kraju je trud urodio plodom. Posjetivši dom , odlučili smo nastaviti pomagati i drugima jer nas je to iskustvo neizmjerno obogatilo i zauvijek se utisnulo u naša srca. Iz godine u godinu slijedile su božićne humanitarne akcije sakupljanja pomoći za socijalno ugrožene u našoj općini. ( paketi pomoći – hrana i potrebne higijenske potrepštine), sakupljanje igračaka za djecu koja se nalaze na odjelu pedijatrije u Mostaru, kao i sakupljanje pomoći za neke naše učenike u potrebi, te za pojedince u potrebi iz općine Ljubuški, pomoć područjima ugroženim poplavama…

 

U ugodnom okruženju vrijeme je brzo prolazilo i dobili smo neke nove slike za naš spomenar. Ambiciozni kakvi jesmo krenuli smo sa novim projektima. Jedan od njih, nastup u Sarajevu na Sajmu ideja Volontiraj – kreditiraj, je dobio dobar odaziv publike i žirija te smo osvojili nagradu. Među 121 sudionikom pobijedila je Gimnazija Ljubuški s projektom „ Ljupko- kviz općeg znanja.“ Nastavili smo sudjelovati na Sajmu ideja – Volontiraj-kreditiraj, ove godine nastupili smo sa projektom – Mala škola fotografije, trud je urodio plodom, te je i ove godine prozvano ime Gimnazije Ljubuški između 153 škole sudionice.

 

Posebno smo ponosni na naš najveći projekt- Kviz općeg znanja-„Ljupko,“koji je postao tradicija naše škole i prihvaćen od svih škola u našoj županiji, te smo tako ujedinili srednjoškolce iz svih škola u Županiji na natjecanju iz općeg znanja i tako stvorili nova prijateljstva i buduću suradnju.


Jedna od dražih manifestacija Vijeća učenika je organizacija Dana kruha, kad učenička kreativnost i maštovitost ostavljaju bez teksta. Ova manifestacija nas zbliži jer se kroz nju dogovaramo, surađujemo, ali istovremeno i zabavljamo. A da bi sve bilo u našem stilu i ova manifestacija ima humanitaran karakter.

 

No, opet nećemo mirovati, u tijeku je akcija „Jedan slatkiš jedno dijete“ za djecu s posebnim potrebama u Ljubuškom, a i Božić nam kuca na vrata, pa ćemo organizirati radionicu izrade božićnih čestitki i prodajom istih prikupiti sredstva namijenjena u humanitarne svrhe. Ujedinit ćemo snage s Crvenim križem i skupiti pakete pomoći za socijalno ugrožene obitelji. Iako 2o14.godina izmiče iz našeg vidokruga, 2015.godina donosi nove projekte. Tako ćemo obilježiti Valentinovo, maškare, Uskrs, Dan škole, Volontiraj- kreditiraj, kviz općeg znanja i niz drugih aktivnosti za dobrobit zajednice, jer uspjeh se uvijek rodi, kad želja te iskrena vodi.

 

Naše Vijeće učenika postalo je aktivni član AS-u BiH-a. Naši članovi educirani su za održavanje posebnih edukacijskih treninga, vezanih za obuku članova Vijeća učenika, koje su i odradili po ostalim školama u županiji, a s ponosom se prisjećamo naših dosadašnjih predsjednica Katarine Nižić, Anamarije Nosić, te Glorije Granić, sadašnje članice Vijeća učenika koja je ujedno i predsjednica Županijskog vijeća učenika. Neka njihov rad bude poticaj sadašnjem predsjedniku Vijeća učenika Gimnazije Ljubuški Leonardu Pavloviću.


Svakim danom naše želje i ambicije postaju sve veće. Mi možemo i hoćemo uspjeti. Pozivamo vas da nam budete podrška u našim budućim planovima, a mi ćemo Vas našim postignućima učiniti ponosnima, jer smo mladi, pametni, ambiciozni i samo nebo nam je granica.

Zahvaljujemo svima na dosadašnjoj podršci, sa porukom „Ruka koja je pružila cvijeće i sama miriše.“

 

VIJEĆE UČENIKA GIMNAZIJE LJUBUŠKI

Pročitano 6051 puta